Уъркшоп 1: Създаване на песен (song writing)

Дата на провеждане: 28 ноември 2020 (събота) 

Начален час и продължителност: 10:00-12:30

Презентатор: Панчо Карамански

Уъркшопът е практически ориентиран към процеса на създаване на песен като се акцентира върху: 

  • Песента и нейното значение в модерното общество
  • Поп музиката и нейните преображения в последният век
  • Структурата на модерната поп песен
  • Писане на водеща мелодия за инструмент или вокал 
  • Изграждане на хармония за модерна поп песен
  • Аранжимент за поп песен – практични съвети и тенденции
  • Изграждане на танцувален фактор
  • Смесване и мастериране на модерна поп песен. 


Уъркшоп 2: Как се пише лирика за песен

Дата на провеждане: 5 декември 2020 (събота) 

Начален час и продължителност: 10:00-12:30

Презентатори: Деяна Драгоева и Йоана Мирчева 

Модератор: Панчо Карамански

За всеки творец – автор на песен – е истинско изпитание сядането пред белия лист или екран. Началото е трудно. Трудна е и средата. А най-труден е краят. А дали е така – ще видим по време на уебинара, когато приложим някои креативни хватки за насърчаване на въображението и призоваването на музата. 

Има ли начин за вдъхновяващо разказване на история в песен? Разбира се! Има занаят, на който можем да ви научим, тънкости, които да покажем. 

Уъркшоп 3: Миксинг и мастеринг

Дата на провеждане: 12 декември 2020 (събота) 

Начален час и продължителност: 10:00-12:30

Презентатор: Панчо Карамански

Миксингът или смесването е постигането на баланс между различни аудио файлове и компилирането им, докато се получи перфектната симбиоза, вайб, синергия. Това е прецизен процес, който изисква умело ухо и много търпение.  

Мастерингът е финалната отсечка на създаване на музикалния продукт, най-отговорният момент. При него са важни две неща – техниката и опитът на този, който мастерира. 

Има знания и умения, за които са нужни години труд, опити и грешки. Има професионални тънкости, които се крадат или споделят. Има усет, интуиция, които се развиват с правенето и трудно се обясняват.

Този уъркшоп е покана към всички, които се интересуват от миксинг и мастеринг, имат базови умения в областта и искат да надграждат над тях, търсят отговори на въпроси, до които са стигнали в собствената си практика, независимо дали създаването на музика е тяхно хоби, професия или съчетание от двете. 

Работилницата ще е практическа, с демонстрационна част. DJ Панчо Карамански ще показва в действие как се прави миксинг и мастеринг, докато обработва реален музикален продукт.

Работилницата е подходяща за напреднали, които работят с нужната техника, разполагат със софтуер и друго необходимо за миксинг и мастеринг.