Мястото

София 1309, бул. “Ал. Стамболийски” № 205А

Обученията се провеждат в напълно оборудваното звукозаписно студио “BluFox”. В него се реализират практическите занимания, по време на които се демонстрират възможностите на различни по вид микрофони, записват се вокали и инструментали, обработват се така, че да се извлече най-доброто, прави се миксинг и мастеринг.

В студиото, професионалисти с опит в музикалната сфера, са готови да разкрият някои от тайните си в занаята с младите таланти и стъпка по стъпка да ги преведат през целия творчески процес – от идеята до крайния резултат.

Обучители

Панчо Карамански

Обучител, консултант, ментор

“Вдъхновяват ме хора, които имат много потенциал и го изявяват. Вдъхновяват ме хора, които искат да постигнат нещо. Най-силно се вдъхновявам, когато съм на сцената и пускам музика в някой клуб или на голямо събитие.”

DJ и музикален продуцент, с повече от 15 години опит в музикалната сфера. Посещава редица мастър класове на успешни имена в музиката и получава признание за работата си от известни тон режисьори. Отдава се да обучава и други хора с нарушено зрение как да правят музика и да се развиват в креативната индустрия.

Катрин Димитрова

Обучител, консултант, ментор

“Вярвам във възможностите на човешкия потенциал и в изкуството като един от начините за неговото разгръщане. Допускам, че участниците също силно вярват в това и са готови да убедят останалите, като предизвикат себе си, като създадат нещо свое и го споделят. В тези смутни времена какво по-хубаво от това всички да изразим себе си и по един красив начин да си взаимодействаме.”

Магистър “Поп и джаз изпълнител и преподавател”, опит в импровизация, пиано, хармония, инструменталознание, хорово пенеене, вокални ансамбли. Редактор в програма “Хоризонт” на БНР


Програма

МОДУЛ 1: Музиката в мен! – начални акорди

25-26.09.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Катрин Димитрова

10:00 ч.: Представяне на проекта – цели, дейности, очаквани резултати. Представяне на екипа. Взаимно опознаване на участниците.

Запознаване със студиото – тънкости за извличане на максимално добър звук, акустика и т.н. Характеристики и параметри на оборудването и неговата употреба. Полезни съвети за максимално качество с лимитиран бюджет.

11:30 ч.: Понятиен апарат – дефиниране и разясняване на специфични технически термини и правилното им използване.

13:00 ч.: Изясняване на елементите от структурата на една песен. Анализ на музикално произведение – работа по групи. Аранжиментът и неговата роля в музикалното произведение.

Кои са елементите на една песен и още от най-важното от първия модул

МОДУЛ 2: Техническа среда за творческия процес

2-3.10.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Катрин Димитрова

10:00 ч.: DAW (дигитална аудио работна станция) – запознаване с възможностите, процес на работа, технологичен речник

11:30 ч.: Създаване на текст за песен – креативен процес и практическо експериментиране с думи, рими и ритъм

13:00 ч.: Запис на инструменти и вокали. Редакция и обработка със специализиран софтуер.

Мелодията или текстът, кое е първото ще разбере във видеото

МОДУЛ 3: Писане на мелодия, хармония, изграждане на песен

9-10.10.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Катрин Димитрова

10:00 ч.: Стъпки и съвети за изграждане на съвременна поп песен. Създаване на хармония. Съставни елементи на модерния аранжимент – барабани, клавишни и други.

11:30 ч.: Създаване на кратка песен – практическо отборно упражнение за измисляне на мелодия, текст и предложения за аранжимент в определен стил, размер, темпо, избор на инструменти и звучене.

13:00 ч.: Изграждане на аранжимент по песните на отборите – практическа работа

Какво има в звукозаписното студио и някои съвети за оборудването

МОДУЛ 4: Създаване на мелодия, хармони, изграждане на песен (продължение)

16-17.10.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Катрин Димитрова

10:00 ч.: Тониране на вокали с Мелодайн – съвети, принципи, подходи и практическо упражнение върху проектите за песен на участниците.

11:30 ч.: Развитие на създадените до момента проекти за песни – постигане на симбиоза между канто и текст, разгръщане на завършено произведение.

13:00 ч.: Обогатяване на аранжиментите на проектите за песен – практическа работа за експериментиране с всякакви звукови екстри, които да допринесат за въздействащото и запомнящо звучене на песните

Как се построява хармонията и се строи “леглото” на хубавата песен

МОДУЛ 5: Креативният процес – между творчество и занаятчийство

23-24.10.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Орхан Мурад

10:00 ч.: Креативният процес на един професионален музикант и изпълнител – тайни от практиката на Орхан Мурад. Учене чрез правене – групово създаване на мелодия за песен и определяне на хармония – практическо упражнение.

11:30 ч.: Създаване на текст по хармония и въплъщаването му в канто – практическа работа. Запис на вокали – работа по тестване на различни видове микрофони и сравняване на звука, постигнат при записа с тях.

13:00 ч.: Създаване на песен и аранжиране. Експериментиране с различни звукови ефекти, обработки на звука и т.н. за получаване на органична, въздействаща песен.

Споделяне на опит и практика

МОДУЛ 6: Презентиране на музикалното произведение и “животът” му в музикалната среда

30-31.10.2020, 10-14 ч.

Обучители: Панчо Карамански и Катрин Димитрова

10:00 ч.: Музикалният видеоклип като реклама на изпълнителя и продуктите, които създава. Видове музикални клипове – презентационен, наративен, смесен, други. Принципи на създаване на видеоклип, изграден като история. Запознаване с цялостния процес на реализация на музикалния клип.

11:30 ч.: Стратегии за изграждане на имидж и собствен стил на изпълнителя. ПР и промотиране в публичното и медийното пространство.

13:00 ч.: Опознаване на музикалната стреда и взаимоотношенията между различните фактори в нея – мениджър, музикален агент, пъблишинг компания, организации за защита на авторски права и др. Подходи за навлизане в креативната индустрия на стартиращи кариерата си изпълнители.

Музиката, разказите във видео клиповете и изграждане на имидж

Видео практика – споделено от практици

Йоана Мирчева – драматург, потомствен текстописец, сценарист, словесен еквилибрист и човек на въображението, въплътено в образи и думи.
Борислав Тонев – музикален продуцент, композитор, автор на хитове и познавач на тънкостите в правенето на музика.