Емоционално и със сигурност запомнящо се премина заключителното звездно събитие на проект „Музиката в мен!“ – концерт, реализиран на 9 май 2021 г. (неделя), от 19:00, в София Лайв Клуб, София, зад който стои фондация „ВИЗИОНЕР“ и екип от професионалисти, готови да подкрепят млади таланти при включването им в креативната индустрия.

Ментор, вдъхновител и ключова фигура при адаптиране на обучението и подпомагане на целия процес на създаване на музикално произведение, беше Панчо Карамански, за когото светът не е цветове и форми, а музика, лирика, вайб. Последните години се занимава активно със създаване и продуциране на музика в собственото си звукозаписно студио BluFox Studio.

DJ Панчо прие честта да води събитието и представи с неподправеното си чувство за хумор песните и изпълнителите, което предразположи участниците и намали напрежението от сценичната им треска. Разбира се, като истински диджей, той посреща гостите на събитието с диджей парти микс. Усмивка и намигване добави и още един от менторите Катрин Витали, без която със сигурност песните нямаше да са това, което са. Артистична и винаги готова за музикални експерименти, тя предложи на публиката свой прочит на песни в крайно противоположни жанрове – лирическа балада и див хеви метъл.

„Сцената е наша!“ – под този надслов под прожекторите се качиха и младите таланти, които за девет месеца преминаха през обучение за развиване на базови умения, нужни на всеки творец и изпълнител не само да създава музика, но и да я промотира успешно. Обучението беше адаптирано за хора със зрителни увреждания, за да получат достъп до цялата инфраструктура, нужна за създаване на музикално произведение, както и да се възползват от споделен опит от страна на професионалисти във всеки аспект на музикалната индустрия – текстописци, майстори на аранжименти, наложени вече успешни изпълнители, специалисти по ПР и др.  В резултат – имената им са в афиша на концерт, състоял се в престижната зала София Лайв Клуб, но се надяваме, че скоро ще се заявят с повече увереност и самочувствие на родната и световна сцена.

Един от талантите в концерта е момиче, носещо огромен музикален заряд, който избухва с всяка нейна песен. Хриси Пачалова (Hrissie). Те я на 21, изгубила зрението си в кувиоз още като бебе.  За нея всичко е музика, всяка емоция се отпечатва в текст и загръща в мелодия. Песента ѝ „Пътят е в теб“ носи прекрасното послание, че трябва да вярваме в себе си и да продължаваме да вървим напред. Въпреки всичко. Защото само така сме живи и се записваме в света.

В дуетно изпълнение с Хриси влезе и нейната сестра-близначка Ани Пачалова (дует „АХДЕМПА“), също избрала музиката за свой път, но за разлика от сестра си сърцето ѝ е повече в народното пеене и писането на стихове. Общата им песен „Каквото си искам“ е потенциален весел летен хит, събиращ желанието за пълна свобода и избухване на дивото в човека.   

И още в програмата – Димитър Захариев (Mitaka Power), с две победи в национален конкурс за диджей на SPS, след това жури в същия конкурс, радиоводещ и изпълнител. Този път той предложи нов прочит на народна песен „Момне Ле“ с добавка – малко гайди и хаус звучене. Смел експеримент с народното творчество направи и Надежда Чилингирова (Надя), която придаде трап звучене на автентичната песен “Мори зажени се Гюро“.

Концертът беше истинско разнообразие и избухване на оригинални авторски песни, създадени от млади артисти. Той нямаше да е това, което се получи, без чаровния дванадесетокласник Борис Горанов и песента му „Обратно тук“, лиричният и леко сантиментален Николай Богданов и латино песента му „Ти си моята жена“, хипарското и мечтателно звучене на Мира Асенова в парчето ѝ „Дъжд“, мощното присъствие на Борислава Йорданова и бандата ѝ приятели „Алтер Его“. Послания през своя „Телефон“ ни изпрати и Ангел Проданов – Ачо, а с философски прозрения ни заля Кирил Димитров-Кико с неговата „Силна вълна“.

Сцената огряха с усмивки и много настроение Юлиана Гърбова и момичетата от музикална школа „Елита“. Те пристигнаха специално, за да се качат на сцената на София Лайв Клуб и да заразят гостите на събитието с „Пандемия от щастие“. Заслуга за вокалното им развитие има Петя Василева, създател на школата и също участник в проекта „Музиката в мен!“.

Лириката на песните е създадена от самите млади таланти с подкрепата на менторите и професионалистите в проекта. Често в текстовете се пее за любовта, тема, предпочитана и представена от различни гледни точки, под влияние на различни емоции и лични преживявания. В основата на музиката и аранжиментите стои Панчо Карамански, който беше през цялото време до участниците, докато им помогне да получат завършен резултат от труда си. Тази, за някои, първа авторска песен е страхотен старт в кариерата им на артисти, позволи им да си повярват и да мечтаят.   

Специален гост на концерта, съмишленик на идеята и човек, в плен на музиката, беше Кристиян Григоров. Човек с предизвикателна съдба, калила духа му. Той изпълни две песни, извикали бурни аплодисменти, заради това, че идваха от сърцето му и предаваха силата му на останалите, доказвайки, че няма невъзможни неща.

Точка на концерта се сложи с диджей микс, но този път зад пулта застана една успешна дама – Карина Александрова (DJane Kicks (Диджейн Кикс). Тя също записа участие с авторската си песен „Стрели“, чийто текст е провокиран от истинска житейска ситуация. За изпълнението на песента Кари избра да се довери на Хриси Пачалова, която я изпълни емоционално и въздействащо.